Polaków, jak i pozostałych Słowian oraz ludy romańskie naukowcy zaliczyli do mikofilów. Zamiłowanie do zbierania i spożywania grzybów odróżnia nas od ludów germańskich, zwłaszcza Niemców, Anglików oraz Skandynawów. Do lasu wybieramy się całymi rodzinami. Spędzamy tam długie godziny, a w dobie mediów społecznościowych bardzo chętnie chwalimy się swoimi zbiorami.

Jak się okazuje, mamy zasługi nie tylko w zbieraniu grzybów, ale także w ich badaniu. To właśnie w Polsce stworzono podwaliny pod współczesną mikologię, czyli naukę o grzybach. Jednym z pierwszych mikologów był Szymon Syreniusz, który już na początku XVII wieku swoje badanie prowadził w Krakowie. Krzysztof Kluk w XVIII wieku badał grzyby w Warszawie. Prac tych nie zaprzestano mimo rozbiorów.
Nela Rubinstein, żona słynnego pianisty Artura Rubinsteina w swojej książce „Kuchnia Neli” napisała, że w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych z grzybami bywa rozmaicie. Stwierdziła, że nawet Francuzi i Włosi, poza słynnymi truflami, znają właściwie tylko prawdziwki, kurki, rydze i smardze. Europę Wschodnią nazwała prawdziwym królestwem grzybów.

Więcej w TD nr 37 z dnia 12 września 2017r. (kup e-wydanie)

Tygodnik Działdowski

Szukasz skutecznej reklamy prasowej? Decydując się na reklamę w „Tygodniku Działdowskim" docierasz do mieszkańców powiatu działdowskiego, a także ościennych gmin.
ul. Długa 9 a, 06-500 Mława
23 654 38 32
redakcjad@tygodnik-dzialdowski.pl

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco!